Evergrande — ooit de grootste vastgoedontwikkelaar van China — is officieel omgevallen.

Het cruciale moment was op 29 januari, toen een rechtbank in Hongkong de liquidatie beval van de projectontwikkelaar met de grootste schuldenlast ter wereld.

De ondergang van de vastgoedreus was geen grote verrassing, aangezien Evergrande al vanaf 2021 in een enorme liquiditeitscrisis verkeert.

Maar toch zijn er nog altijd zorgen over de gevolgen van het instorten van Evergrande voor de bredere markt, aangezien de vastgoedsector verantwoordelijk is voor ongeveer een kwart van het bruto nationaal product van China.

"De ontmanteling van de projectontwikkelaar lijkt een gecontroleerde ineenstorting. Het zat er al een tijd aan te komen en is dus geen echte verrassing", zegt analist Kyle Rodda van onlineplatform Capital.com tegen Business Insider.

"Maar het brengt toch systeemrisico's met zich mee. Sommige vastgoedinvesteerders zullen flinke verliezen moeten accepteren", legt Rodda uit.

Dit zijn de mogelijke gevolgen van wat Rodda "een gecontroleerde ineenstorting" noemt.

Wat gaat er nu gebeuren met Evergrande?

De rechtbank van Hongkong heeft het financieel consultancybureau Alvarez & Marsal aangesteld als curator om de ontmanteling van Evergrande te begeleiden. De curator gaat de verkoop van de bezittingen voorbereiden om de schulden van de vastgoedontwikkelaar af te kunnen lossen.

Buitenlandse schuldeisers verwachten dat de curator van Evergrande eerst een nieuw herstructureringsplan voor de buitenlandse schulden zal voorstellen en alleen de vastgoedbezittingen zal liquideren als ze niet tot een overeenkomt kunnen komen met de schuldeisers, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

Evergrande kan nog beroep aantekenen tegen de uitspraak van de rechtbank in Hongkong, maar het liquidatieproces zal hangende het mogelijke hoger beroep verder doorgaan.

Gelet op de omvang van Evergrande verwachten experts dat het wel jaren kan duren voordat de ontmanteling van het bedrijf is afgerond.

De vraag is intussen of de Chinese autoriteiten zich volledig zullen conformeren aan de uitspraak van de rechtbank in Hongkong. Dat is van belang, omdat het meeste vastgoed van Evergrande zich op het vasteland van China bevindt.

En wat gebeurt er met de ruim €275 miljard aan schuld?

Evergrande heeft voor 1.740 miljard Chinese yuan aan bezittingen, omgerekend zo'n 228 miljard euro. Maar de schulden van het bedrijf bedragen ruim 275 miljard euro, dus dat is een flink gat.

Er is een duidelijke volgorde bij het terugbetalen van schuldeisers. Eerst zullen 'secured creditors', schuldeisers met zekerheden, worden uitbetaald. Dat betekent dat elk onderpand, zoals vastgoed, dat Evergrande heeft verpand voor leningen zal worden gebruikt om deze schuldeisers terug te betalen.

Daarna volgen de vergoedingen voor de curatoren en andere kosten die samenhangen met de ontmanteling van het bedrijf. Vervolgens zullen de salarissen van medewerkers van Evergrande worden betaald. Daarna volgen de schulden aan de overheid en vervolgens de 'unsecured creditors', de schuldeisers zonder zekerheden, zoals obligatiehouders, leveranciers en aannemers.

Helemaal onderaan de lijst staan de gewone aandeelhouders van Evergrande.

Dat betekent dat de schuldeisers zonder zekerheden en aandeelhouders waarschijnlijk weinig terug zullen zien van hun geld, aangezien de verplichtingen van Evergrande groter zijn dan de bezittingen.

Vooral buitenlandse schuldeisers lopen grote kans hun investeringen kwijt te zijn. Dat komt omdat de Chinese autoriteiten waarschijnlijk prioriteit zullen geven aan sociale en politieke stabiliteit in eigen huis: ze zullen allereerst binnenlandse beleggers beschermen en ervoor proberen te zorgen dat mensen die betaald hebben voor een huis van Evergrande dat ook daadwerkelijk opgeleverd krijgen.

"Belanghebbenden in China zijn druk bezig om ervoor te zorgen dat huizenkopers uiteindelijk de huizen zullen krijgen waar ze voor betaald hebben. Particuliere beleggers in offshore-projecten kampen met veel meer onzekerheid die waarschijnlijk nog jaren zal duren", zegt partner Daniel Margulies van advocatenkantoor Dechert, dat is gespecialiseerd in Azië.

De buitenlandse schuldeisers hebben omgerekend bijna 24 miljard euro tegoed van Evergrande. De bezittingen van het bedrijf in Hongkong, waar het formeel gevestigd is, bedroegen in juni vorig jaar slechts 2,7 miljard euro.=

Wat gebeurt er met de rest van de Chinese vastgoedmarkt?

Veel andere Chinese vastgoedbedrijven verkeren ook in problemen en kampen met achterstanden bij het aflossen van hun schulden.

Maar herstructurering is niet onmogelijk. Uit gegevens van Debtwire blijkt dat 32 Chinese projectontwikkelaars 42 herstructureringsprocessen hebben afgerond, die betrekking hebben op 104 tranches van offshore-obligaties ter waarden van ruim 30 miljard euro tussen juli 2021 - het moment dat de vastgoedcrisis uitbrak — en eind oktober 2023.

Maar de schulden van Evergrande bedragen ruim 275 miljard euro — en dat is tien keer zoveel als wat er in totaal werd geherstructureerd bij de 32 hierboven genoemde projectontwikkelaars.

Het lot van Evergrande is sowieso een waarschuwing voor andere bedrijven in China. Dat komt omdat de beslissing van de rechtbank om Evergrande te ontmantelen erop wijst dat problemen van deze omvang in China "uiteindelijk eindigen in een bepaalde vorm van liquidatie, of het nu onshore of offshore is", legt Margulies uit.

Welke gevolgen heeft het omvallen van Evergrande voor financiële markten en de Chinese economie?

De economie van China draait ruim een jaar nadat de uiterst strenge coronamaatregelen werden versoepeld, nog altijd niet heel sterk. De economie heeft te lijden onder de vastgoedcrisis, dreigende deflatie en een demografische crisis.

Afgelopen jaar groeide de Chinese economie met 5,2 procent. Hoewel dat beter was dan 3 procent in het door corona overheerste jaar 2022, is het nog altijd een van de zwakste groeicijfers in drie decennia.

Het sentiment op financiële markten in China is zo slecht dat aandelenbeurzen in de eerste weken van januari fors onderuit gingen. En dat gebeurde dus voordat het nieuws over de ontmanteling van Evergrande naar buiten kwam. Dit nieuws kwam echter niet als een verrassing, dus daar hebben beurzen nauwelijks op gereageerd.

"Er zijn nog geen tekenen van paniek. Het laat in ieder geval zien dat de autoriteiten een pro-actieve houding hebben bij het in goede banen leiden van de pijnlijke economische hervormingen in China", zegt Rodda.

China probeert na tientallen jaren van snelle groei de economie te verduurzamen en heeft daarvoor drie nieuwe groeisectoren aangewezen: elektrische voertuigen, lithium-ion batterijen en zonnecellen.

"De liquidatie van Evergrande is een teken dat China bereid is heel ver te gaan om de vastgoedbubbel door te prikken", zegt uitvoerend directeur Andrew Collier van Orient Capital Research tegen Reuters. "Dit is goed voor de economie op lange termijn, maar heel moeilijk op korte termijn".

LEES OOK: Taiwan wordt ‘ingemaakt’ door China, als Trump opnieuw president van de VS wordt – dat blijkt althans uit een simulatiespel